Άρθρο του Νίκου Νυφούδη στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής
Μερικές φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Ίσως όχι την απόλυτη αλλά την λένε. Και παρουσιάζουν την πραγματικότητα, κυρίως όταν αυτή είναι σκληρή και οι πολιτικοί δεν θέλουν να την αποδεχτούν γιατί πολύ απλά δεν τους βολεύει.
Την μεγάλη διαπεριφερειακή ανισότητα σε οικονομικό επίπεδο ανάμεσα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας που αναδεικνύει η έκθεση κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες, του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ποιος μπορεί να την αμφισβητήσει;
Μήπως δεν είναι αυταπόδεικτο ότι οι διαφορές Αθήνας και υπολοίπων περιοχών είναι τεράστια και η ψαλίδα ανοίγει μέρα με τη μέρα; Είναι επαρχιακή άποψη και μιζέρια; Είναι μπαγιατισμός; Όχι βέβαια. Είναι η καθημερινότητά μας. Και εμείς που είμαστε στο επιχειρείν το βλέπουμε πολύ καλά. Ίσως περισσότερο από ταγούς που έχουν ξεχάσει πως είναι οι δουλειές γιατί έγιναν εξπέρ στις εκλογές.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεισφορά των περιφερειακών οικονομιών στο ΑΕΠ. Η Κεντρική Μακεδονία είναι στην δεύτερη θέση, ωστόσο η προσφορά της περιφέρειας Αττικής στο ΑΕΠ ανέρχεται στις 47,2%, με την Κεντρική Μακεδονίας να προσφέρει σε ποσοστιαίες μονάδες μόλις 13,7% δηλαδή, ούτε το ένα τρίτο από αυτό της Αττικής.
Στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο, με την Αττική να παραμένει στην πρώτη θέση με 23.000 ευρώ και την Κεντρική Μακεδονία να βρίσκεται πολύ κάτω μόλις στην 8η θέση ανάμεσα στις 13 περιφέρεις με 13.400 ευρώ, τη στιγμή που το σύνολο της χώρας βρίσκεται στα 17.000 ευρώ. Τι να πεις μπροστά σε αυτό το στοιχείο της έρευνας; Μήπως δεν είναι αποτέλεσμα των χαμηλότερων μισθών για τους εργαζόμενους;
Πάμε και στις επενδύσεις. Η συνεισφορά της περιφέρειας Αττικής στις εθνικές επενδύσεις το 2020 ήταν στο 36,7% με τη Θεσσαλονίκη να μην ξεπερνά 14,2%. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ ο δείκτης ροών τραπεζικών χορηγήσεων (δανείων) αναδεικνύει έντονη συγκέντρωση στην Αττική (σχεδόν στο 11%) , καθώς και οι 12 υπόλοιπες περιφέρειες παρουσιάζουν δείκτη μικρότερο του μέσου όρου της επικράτειας που είναι 7%. Η ΠΚΜ καταγράφει ποσοστιαία συγκέντρωση τραπεζικών χορηγήσεων της τάξης σχεδόν του 5,5%.
Τα στοιχεία γίνονται ακόμα πιο επιβαρυντικά για όλους όσους επιχειρούμε και ζούμε στην Κεντρική Μακεδονία στον δείκτη με το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας το 2022. 23,8% το ποσοστό στην Κεντρική Μακεδονία. Ένας στους τέσσερις. Τεράστιο νούμερο. Και κάτι πρέπει να κάνουμε. Χθες…