Την επιστολή Τζιτζικώστα με την οποία προειδοποιεί για 21 έργα του δήμου Θεσσαλονίκης μέσω ΕΣΠΑ ανέδειξε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» και ο επικεφαλής της παράταξης Σπύρος Βούγιας.
Σημεία τοποθέτησης του Σπύρου Βούγια στο δημοτικό συμβούλιο
Πριν λίγες μέρες, στις 20 Ιανουαρίου 2020, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έστειλε μια αυστηρή προειδοποιητική επιστολή (την οποία υπογράφει ο ίδιος ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας), η οποία κατηγορεί τον Δήμο οτι “δεν ανταποκρίνεται στις συμβατικές του υποχρεώσεις” και καταγράφει “επικίνδυνες υστερήσεις”, που μπορεί να οδηγήσουν στην “απένταξη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κ.Μακεδονίας” 20 σημαντικών έργων στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού δεκάδων εκατ. ευρώ, που είναι απολύτως απαραίτητα για την πόλη.
Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά, είναι το ώριμο έργο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας με τίτλο “Βελτίωση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατόδρομων από Κουντουριώτη έως ΝΣΣ και από Καυταντζόγλου έως Κλεάνθους μέσω Παπάφη”, προϋπολογισμού 1.300.000 €, με ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης, για το οποίο πληρώθηκε μόνο η μελέτη και στη συνέχεια λιμνάζει ξεχασμένο, με κίνδυνο να χαθεί το ποσό κατασκευής του έργου.
Πρόκειται για το μοναδικό έργο ποδηλατόδρομου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνεται και στο ΣΒΑΚ και μάλιστα ως τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού ποδηλατικού δικτύου. Η μελέτη για το έργο αυτού του ποδηλατόδρομου παρουσιάστηκε και σε δημόσια διαβούλευση στην 4η Κοινότητα και πλαισιώθηκε με δράσεις ποδηλατοκίνησης από μαθητές σχολείων της τοπικής κοινωνίας.
Ένας επιπλέον λόγος που συνηγορεί προς την κατεύθυνση αυτή, είναι το θέμα με τα πατίνια και το κανονιστικό πλαίσιο που υποτίθεται ότι ετοιμάζεται εδώ και μήνες από το Υπουργείο ή τον Δήμο. Η άποψή μου είναι ότι το όποιο κανονιστικό πλαίσιο αποφασιστεί, πρέπει να προβλέπει ότι η κίνηση των πατινιών θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε ασφαλείς ποδηλατόδρομους σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές και αυτό καθιστά την ολοκλήρωσή τους ακόμη πιο επιβεβλημένη.
Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, θέλω να ρωτήσω τη διοίκηση, αν εξακολουθεί να στηρίζει το έργο αυτό και γενικότερα τους ποδηλατοδρομους και αν σκοπεύει να το δημοπρατήσει εγκαίρως πριν απενταχθεί μαζί με τα άλλα έργα από το ΕΣΠΑ, λόγω αδράνειας ή κωλυσιεργίας.
Είναι πάντως θετικό που ο δήμαρχος αποφάσισε να αναλάβει αυτοπροσώπως τον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας. Υπάρχουν, όμως, πολλά καίρια θέματα που εκκρεμούν (ΣΒΑΚ, πολιτική στάθμευσης, προσβασιμότητα, πεζοδρομήσεις, συντήρηση οδοστρωμάτων, οριζόντια και κάθετη σήμανση) και πρέπει να αφιερώσει προσωπικό χρόνο και μεγάλη προσπάθεια για να τα καταλάβει καλύτερα, να τα προετοιμάσει και να τα δρομολογήσει.
Η “Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη” ως χρήσιμη για την πόλη και δημιουργική αντιπολίτευση, θα στηρίξει την όποια σωστή προσπάθεια γίνει πρός την κατεύθυνση της προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας, που έχει μείνει πολύ πίσω. Εδώ χρειάζεται και η στήριξη αλλά και η πίεση από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (κινήσεις πεζών, ποδηλατικοί σύλλογοι, ομάδες πολιτών), που το τελευταίο διάστημα, παραδόξως, σιωπούν εκκωφαντικά.
Η επιστολή της Περιφέρειας και ο πίνακας των έργων