Άρθρο του πρ. βουλευτή Νίκου Νυφούδη στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”
Από πολιτική διαστροφή έβλεπα τα αποτελέσματα των εκλογών από την εποχή των μνημονίων και έπειτα.
Και παρατηρούσα το ποσοστό της αποχής. Στις εκλογές του 2009 που ερχόταν με μεγάλη φόρα ο Γιώργος Παπανδρέου στην κάλπη προσήλθε το 71% των πολιτών. Από τότε… κατηφόρα!
Τα μνημόνια που απογοήτευσαν ή ξύπνησαν μια μερίδα του κόσμου από την πλαστή ευμάρεια που ζούσαν και τα κύματα νέων που μετανάστευσαν είχαν ως αποτέλεσμα να δούμε στις εκλογές σοκ για το πολιτικό σύστημα τον Μάιο του 2012, συμμετοχή 65,12%. Ένα μήνα μετά με ακραία πόλωση για την πρώτη θέση 62,49%.
Στην ίδια μοίρα η συμμετοχή στις εκλογές και στην “επέλαση” του ΣΥΡΙΖΑ. Ιανουάριος 2015 μόλις στο 63,94%, Τον Ιούνιο στο δημοψήφισμα 62,5% και τον Σεπτέμβριο στις εκλογές 56,16% εκεί που η πρώτη φορά Αριστερά ηττήθηκε και υπέγραψε το δικό της μνημόνιο. Στο 57,78 % η συμμετοχή στις εκλογές που επιστρέψαμε στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τώρα οι εκλογές της 21ης Μαϊου γίνονται στην σκιά της τραγωδίας των Τεμπών. Με ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος θυμωμένο και οργισμένο. Και μέρα με την ημέρα απομακρύνεται αηδιασμένη από την πολιτική αντιπαράθεση.
Οι κοκορομαχίες των δύο κομμάτων εξουσίας δεν βοηθούν στην πολιτική συζήτηση. Δείχνουν ότι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Οι μεν θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε ευθύνη, οι δε θέλουν να αποδώσουν και το προπατορικό αμάρτημα στους άλλους. Αμ, έτσι δουλειά δεν γίνεται όμως καρντάσια.
Γιατί μετά μας φτύνουν όλους.
Και σε αυτές τις εκλογές καλύτερα να μας μαυρίσουν παρά να μας φτύσουν. Είναι προτιμότερο όλος ο κόσμος να επανέλθει στις κάλπες απλά και μόνο για να στείλει μήνυμα στο πολιτικό σύστημα επιλέγοντας μικρότερους σχηματισμούς από το να κάτσει σπίτι του ή να πάει για μπάνιο.
Στην πρώτη περίπτωση το μήνυμα θα το πάρουν άπαντες, στην δεύτερη θα κλείσουν τα μάτια στο πρόβλημα και θα πανηγυρίζουν για τα υψηλά ποσοστά τους. Κανένας δεν θα ασχοληθεί ακόμα κι αν εκλεγεί από το 30% των πολιτών. Νομιμοποίηση υπάρχει καθώς έτσι λέει το Σύνταγμα. Η αποχή δεν δίνει καμία νομιμοποίηση σε μερίδα της κοινωνίας που θα την επιλέξει για να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε αυτές τις κάλπες πρέπει να πάμε άπαντες. Να επιλέξουμε ότι θέλουμε από τους περίπου 20-25 συνδυασμούς που αναμένεται να κατέλθουν. Να μην τους κάνουμε την χάρη να γυρίσουμε την πλάτη. Έτσι στέλνουμε μήνυμα, έτσι αλλάζουμε τα πράγματα. Με την συμμετοχή.
Γιατί πρέπει να αλλάξουμε. Δεν πάει άλλο!